dangersofdisinfection-header.jpg

Ondeskundig desinfecteren
kan gevaarlijk zijn

Als gevolg van de heersende pandemie worden we gebombardeerd met informatie die aangeeft dat we "zoveel mogelijk" moeten desinfecteren. Maar zo simpel is het helaas niet. Verkeerd desinfecteren of desinfecteren als het eigenlijk niet nodig is kan zelfs op lange termijn gevaarlijk zijn.

Van zichtbaar schoon naar hygiënisch veilig

Door de coronacrisis is ons schoonmaakgedrag veranderd. Mensen zijn zich meer bewust van een goede hygiëne en letten er ook meer op.

Oppervlakken worden gedesinfecteerd om er “zeker van te zijn” dat we niet besmet raken met het SARS-CoV-2 virus. Er wordt vaak en veel gedesinfecteerd. Niet omdat het altijd logisch is, maar omdat het onze angst vermindert. Zichtbaar schoon is onvoldoende, hygiënisch lijkt de norm te worden.

Desinfectie niet altijd zinvol

stop_microbes_teaser.jpg

Desinfectie niet altijd zinvol

Zinvol desinfecteren vraagt om weloverwegen en zorgvuldig uitgevoerde desinfectieprocedures. Het is geen ondenkbaar risico dat micro-organismen bij overmatig en/of verkeerd gebruik resistent worden tegen desinfectieproducten, een fenomeen dat bij antibiotica inmiddels een groot probleem is.

Desinfecteren voor een “veilig gevoel” is een emotioneel motief dat op lange termijn tegen ons kan gaan werken. Belangrijk is dan ook dat we ons altijd moeten afvragen of desinfectie echt nodig is en als het moet dat we het dan ook goed doen. In alle andere gevallen is goed reinigen meer dan voldoende en zelfs beter.

Prof. Didier Pittet, een bekende epidemioloog gespecialiseerd in infectiepreventie (Universitair ziekenhuis Geneve, Zwitserland), legde in een presentatie op Interclean Online uit dat het SARS-CoV-2 virus een levende cel nodig heeft om zich voort te planten en daarom niet lang actief is op een dood oppervlak. Ook vertelde Pittet dat het gaat om een virus met een zogenaamde envelop (omhulsel). Daardoor is het relatief zeer eenvoudig te doden.

Microvezel met water, meestal voldoende

Microvezel met water, meestal voldoende

Reinigen met microvezel materialen is een goede techniek. Microvezel reinigt bewezen beter en verwijdert tezamen met het vuil micro-organismen optimaler dan traditionele materialen.

Vileda Professional laat veel van haar producten door onafhankelijke laboratoria testen op het verwijderen van bacteriën. Maar we wilden ook weten hoe het zit met virussen. Daarom is een selectie van Vileda microvezeldoeken getest op de verwijdering van het Bovine coronavirus, een virus dat nauw verwant is aan het SARS-CoV-2 virus en daarmee sterke gelijkenissen vertoont. De resultaten lopen op tot een reductie van 99,86% zonder gebruik van een reinigingsproduct. Dit toont aan dat een optimale reiniging vaak voldoende is en desinfectie alleen nodig is als dit door deskundigen infectie preventie aanbevolen wordt.

Meer over deze studies kunt u hier lezen.