shutterstock_1254446560_persoon in stofwolk.jpg

De gevaren van fijnstof

shutterstock_1426901741_stop microben.jpg

De gevaren van fijnstof

Er zit veel leven in een klein beetje stof. Stof bevat roetdeeltjes, huisstofmijt, huidschilfers, allergenen, schimmels, bacteriën, sporen en virussen. Het zit er allemaal in. Het is daarom zeer aannemelijk dat stof ook SARS-CoV-2 virus kan bevatten. Virusverspreiding via fijnstof is niet ondenkbaar. 

Goed en professioneel stof verwijderen is dus belangrijk.

Is fijnstof gevaarlijk? 

Dat hangt er vanaf. Wat bevat het precies en in welke concentratie? Hoe gevoelig is iemand voor de stoffen en hoe lang ben je er aan blootgesteld? Fijnstof is niet per definitie gevaarlijk, maar kan structureel ziek maken en soms ook dodelijk zijn.

Fijnstof verminderen

Fijnstof kun je verwijderen door ventilatie, ioniserende luchtreiniging en schoonmaak. De eerste methode is deels effectief, de tweede volgens een RIVM-rapport uit 2010 discutabel. Schoonmaken is effectief, mits… je goed schoonmaakt.

Stof verwijderen, maar dan goed

VPcoverDirt.jpg

Stof verwijderen, maar dan goed

Stof verwijderen kan op veel manieren, zowel machinaal als handmatig. Voor alle methodes en materialen geldt: het moet stofbindend zijn. Dus stofzuigers met een Hepa filter en wisdoeken met een bindend medium: water, olie, kleefstof of een
elektrostatische lading.

De meest hygiënische methode is die met Single Use vloerwisdoeken. Er zijn meerdere Single Use mogelijkheden maar de vloerwis kleefdoek is de gouden standaard: makkelijk in gebruik, uitstekend stofbindend vermogen en geen residue van de kleefstof op de vloer. 

ProDust vloerwis kleefdoek

ProDust vloerwis kleefdoek

Vileda professional ontwikkelde een vloerwis kleefdoek die alle eigenschappen heeft om professioneel en hygiënisch te kunnen vloerwissen. Met een bijbehorende wisser die dankzij zijn rubberen lamellen makkelijk te reinigen is en een handige dispenser. Alle ingredienten om makkelijk, snel en hygiënisch verantwoord te kunnen vloerwissen.
Want waarom alleen schoon als het ook hygiënisch veilig kan.

Gezond schoonmaken

Gezond schoonmaken.jpg

Gezond schoonmaken

Wilt u meer weten over de gevaren van fijnstof en het belang van schoonmaken? Lees dan de uitgave "Gezond Schoonmaken", een publicatie van de Vereniging Schoonmaak Research

Ook vindt u informatie over dit onderwerp in de presentatie Stoffige zaken die Vileda Professional onlangs via een webinar uitgezonden heeft.