VP_Sus_foot_1920x550.jpg

Minimaliseer de voetafdruk

Vileda Professional biedt haar gebruikers best-in-class schoonmaakoplossingen. Daarbij kijken we ook naar het minimaliseren van de voetafdruk van onze producten (grondstoffen, productietechnieken, verpakking, transport en einde van de levensduur). Hieronder enkele voorbeelden van hoe wij dat doen.

Onze initiatieven om onze footprint te minimaliseren: 

Grondstoffen

VP_Sus_origo_305x305.jpg

Grondstoffen

In 2018 introduceerde Vileda Professional een volledig nieuw ontwikkeldt trolley concept : Origo 2 De nieuwe serie materiaalwagens kunnen optioneel uitgevoerd worden met een aantal componenten gemaakt van minimaal 50% gerecycled polypropylene, allen voorzien van het "Plastica Seconda Vita" ecolabel

Een ander voorbeeld is de nieuwe r-MicroTuff Swift microvezeldoek, volledig gemaakt van hergebruikt kunststof materiaal en verkrijgbaar in vier kleuren. 

En wees gerust: wij werken aan andere producten met een minimale ecologische voetafdruk.

Productie

VP_Sus_manu_305x305.jpg

Productie

De meeste Swep moppen en veel Vileda Professional microvezeldoeken hebben het Nordic Swan Ecolabel gekregen. Daarmee voldoen ze aan strenge eisen gerelateerd aan ecologisch verantwoorde grondstoffen en duurzame productieprocessen.

Microvezeldoeken die met de door Vileda gepatendeerde Evolon® technologie geproduceerd worden genereren minder afval dan conventionele alternatieven. De moedervezels worden met waterkracht gesplitst tot microvezels. Tijdens het productieproces van Evolon® wordt er geen chemisch bindmiddel gebruikt.

Verpakking

VP_Sus_pack_305x305.jpg

Verpakking

Indien technisch en logistiek mogelijk worden onze producten los verpakt in kartonnen dozen. Het karton bestaat uit minimaal 90% gerecycled papier.

Ons doel is dat tegen 2025 alle verpakking recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar is.

Einde levensduur

VP_Sus_end_305x305.jpg

Einde levensduur

Wat is er mogelijk met een product aan het einde van de levensduur? Ook dat is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Het maakt deel uit van de Life Cycle Assessment (LCA) analyse die wij voor steeds meer van onze productcategorieën laten berekenen. Van invloed zijn niet alleen de samenstelling van een product maar bijvoorbeeld ook regel- en wetgeving.

Zoveel mogelijk producten worden van één materiaalsoort gemaakt of zijn eenvoudig demonteerbaar. Beide geven enorme voordelen voor hergebruik. Ook zijn er producten, zoals de Vileda sponsdoeken, die gemaakt zijn van 100% cellulosemateriaal en volledig biologisch afbreekbaar.

Gemaakt van plastic afval

VP_Sus_plastica_305x305.jpg

Gemaakt van plastic afval

Plastica Seconda Vita label

Het "Plastica Seconda Vita" label (PSV) is een milieulabel voor producten die voor een groot deel gemaakt zijn van hergebruikt kunststof. Afval is grondstof voor dit soort producten.

Vileda Professional spant zich in om zoveel mogelijk te voldoen aan het PSV ecolabel. Een deel van de Origo 2 componenten bijvoorbeeld hebben het PSV ecolabel.

Nordic Swan ecolabel

A swan logo on a green background symbolises eco-friendly mops and other sustainable cleaning products.

Nordic Swan ecolabel

Het van oorsprong Scandinavische Nordic Swan ecolabel is in 1989 geïntroduceerd en sindsdien toonaangevend. Elk product dat voldoet aan dit ecolabel kan beschouwd worden als een verantwoorde ecologische keuze. Meer dan 40 Vileda Professional producten voldoen inmiddels aan het Nordic Swan ecolabel, sommige al meer dan 10 jaar.